Ugrás a tartalomra

Delfinkirálynőnek hívják a háta mögött…

2022. július 26. kedd
Csodába illő junior Eb-t zárt a Budafóka SE büszkesége a vb után
Delfinkirálynőnek hívják a háta mögött…

Amikor július 16-án a 100 m hát fináléjában, amelyben mindössze két századmásodperccel megelőzve a belga riválist, Molnár Dóra megszerezte negyedik aranyérmét a bukaresti kontinensviadalon (1.00.88), fantasztikus junior Eb-t zárt a Budafóka SE büszkesége. Röpke néhány nappal a szintén fölöttébb sikeres budapesti felnőtt-világbajnokság után.

Négy aranyérem (100 és 200 méter hát, 100 és 200 méter gyorsváltó), második hely a ragyogó Pádár Nikolett mögött 100 gyorson, az értékes ráadást pedig egy ezüst jelentette számára, a 4x100 méteres vegyes váltó első embereként remekelt. Ez volt a 16 éves budafoki úszólány, Molnár Dóra mérlege az otopeni junior Európa-bajnokságon.

A budapesti felnőtt vb után – ahol Dóri hetedik lett 200 háton, továbbá két stafétával is döntőt úszott – joggal reméltük, hogy a saját korosztályában még inkább az elemében lesz Molnár Dóra, de hogy a Budafóka SE ifjú klasszis úszója ott a magyar válogatott legjobbja lesz, az Horváth Tamást, az edzőjét is meglepte.

– Ezek voltak azok a felejthetetlenül szép napok, amelyekért egy edzőnek érdemes évekig konokul dolgoznia, amelyek kárpótolják minden rosszért, az átélt esetleges csalódásokért. Dórit három éve vettem át a nevelőedzőitől, Lukács Zsuzsától és a lányától, Évától, munkájára és szorgalmára addig, és azóta sem lehetett panasz. Egyszer sem fékezett le, vagy kért könnyítést, ezért aztán élvezet volt vele dolgozni. Korosztályában hazai vizeken a mezőny fölé nőtt, és azzal, hogy idén a világbajnokságon döntőt úszott, szintet lépett, nem is akármekkorát. Még egy évig a juniorok között szerepelhet, így megismételheti, vagy túl is szárnyalhatja a varázslatos bukaresti eredményeit – mondta egyik kedvencéről Horváth Tamás, a 43 éves budafoki mágus, aki annak idején megteremtette, és azóta is újabb és újabb sikerekre vezeti a Budafóka SE úszó szakosztályát.

Dóri a hatodik, utolsó versenynap után így nyilatkozott, amikor egy arany- és egy ezüstéremmel tette teljessé kollekcióját.

– Úgy jöttem ma ide, hogy meg szeretném nyerni a száz hátat – mondta a hátúszás mellett gyorson is remeklő lány. – Tudtam, hogy a többieknek is jó idejük van, a francia lány egyéni csúcsa pedig egy másodperccel jobb az enyémnél, de a végén a hajrával sikerült elsőként beérnem. A második ötvenre a delfinemmel tudtam megint visszajönni, aztán a hajrával sikerült megelőznöm mindenkit. Nagyon örülök és nagyon büszke vagyok erre az eredményre. Hosszú volt ez a hét, ez volt a tizenötödik úszásom, kicsit sok, de bírtam.

Aztán jött a tizenhatodik, a 4x100-as vegyes váltó.

– Az egyéni után már eléggé fárasztó volt, megpróbáltam minden tőlem telhetőt megtenni, kiúszni magamból az utolsó tartalékokat is, és nagyon büszke vagyok a lányokra, hogy ilyen eredményt értünk el!

Ez az „ilyen eredmény” egy remek ezüstérem volt.

Egy biztos, az Eb után Dórit elnevezték delfinkirálynőnek, amit azzal érdemelt ki, hogy – sok magyar úszóval ellentétben – remek a rajtja, a fordulója, és pazarul delfinezik a víz alatt. Ez bizony nagyon sokat jelent ebben a sportágban, és a korábbi években ennek az amerikai fenomén, Michael Phelps volt a specialistája.
Most nekünk, magyaroknak is van egy ilyen specialistánk.

Ch. Gáll András


Delfinkirálynőnek hívják a háta mögött…Sikert sikerre halmoz a Budafóka SE

Horváth Tamás, a Budafóka XXII. SE edzője igen büszke lehet tanítványaira, fiatal úszói ugyanis remek eredményeket értek el a nyár legrangosabb versenyein.

Az úsztó-világbajnok-ságon és a későbbi legrangosabb nyári versenyeken is remekelő Molnár Dóra mellett, Budafóka SE ifjú tehetségei számos más versenyen is érmeket szereztek az idén.

A Budafóka SE húsznál több egyesületet, köztük a BVSC-Zuglót, a Vasas Sportklubot és az FTC-t is megelőzve az éremtábla első helyét szerezte meg a Kaposváron rendezett Ifjúsági Országos Bajnokságon. A kerületi egyesület úszói 13 (hét arany-, négy ezüst- és két bronz-) éremmel tértek haza a június első hétvégéjén lezajlott megmérettetésről.

A lányok két női gyors- (4x100, illetve 4x200 méter) és egy 4x100 méteres vegyes váltót nyertek. Mindhárom váltóban úszott Molnár Dóra, Rátkai Zsófia, Flórián Natália, a győztes csapatok negyedik tagjai pedig sorrendben Revuczky Anna, Dulka Zsófia és Balázs Petra voltak.

Különdíjként egy kupát kapott a legeredményesebb női versenyző, Molnár Dóra, aki elsőként úszott célba 100 és 200 méter gyorson, illetve 200 méter háton, a dobogó második fokára állt fel 100 és 50 méter háton, gyorsúszásban pedig 50 és 400 méteren is bronzérmes lett.

Egyéniben nagyon szépen szerepelt, és három érmet (50 méter gyorson arany-, 100 méter gyorson és 50 méter pillangóban ezüstérem) szerzett Rátkai Zsófia, Flórián Natália 200 méter gyorson, Balázs Petra pedig 100 méter mellben jutott be a döntőbe.

A 4x100 méteres mix gyorsváltó (Molnár Dóra, Rátkai Zsófia, Borhi Olivér, Mizsey Péter) a 8. helyen végzett.

Tamás Angéla